Desde el alma

Desde el alma - un romantic vals creol

show de tango in bucuresti


Tanara fata – implinise doar 14 ani – mangaie cu degetele clapele albe si negre ale pianului fara a avea habar ca notele pe care tocmai le compunea se vor imbina atat de armonios incat vor da nastere uneia dintre cele mai cunoscute melodii din Buenos Aires si, de ce nu, din intreaga lume.
Una dupa alta, patrimile si saisprezecimile dadeau forma unei frumoase melodii romantice in timp ce mana stanga acompania cu nu mai putin romanticul ritm de vals. Totul izvora din sufletul ei exact ca intr-unul din visurile sale de adolescenta astfel ca niciun alt titlu nu ar fi fost mai potrivit decat cel pe care-l dadu: „desde el alma” (din suflet).
A fost o zi obisnuita a anului 1911, ziua in care Rosa Clotilde Mele (cunoscuta insa dupa pseudonimul sau – Rosita Melo) a creat aceasta melodie. Peste ani fata va tine in mainile sale prima inregistrare a valsului sau realizata de orchestra Roberto Firpo.

Desde el alma - Rosita Melo

Nascuta in Montevideo, Rosita se stabileste incepand cu anul 1900, impreuna cu familia, in Buenos Aires oras in care va crea tangouri, pasodoble, marsuri, polci, fara ca vreuna dintre aceste creatii sa ajunga atat de cunoscuta, aclamata si adorata ca „Dese del alma”.

vals - Desde el alma

Se casatoreste in 1922 cu Víctor Benedicto Piuma Vélez , care adapteaza versuri deja popularului vals utilizand, de asemenea, si versuri ale unui autor necunoscut. Versurile consacrate (si, in acelasi timp, definitive) sunt scrie in 1948 de Homero Manzi pentru pelicula „Pobre mi madre querida”.
Sunt 100 de ani din 1911 pana astazi si, cu toate acestea,  „Desde el Alma” este fara indoiala sinonimul cuvantului vals in Argentina si poate cel mai frumos tango vals creat vreodata.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu