Leonel El Feo - Luciano Supervielle - Bajofondo

Luciano Supervielle - Bajofondo

Luciano Supervielle - Bajofondo

Chiar daca Bajofondo (grup din care face parte si Superville) a fost considerata pionerul in ceea ce este cunoscut in intreaga lume drept „electronica tango”, grupul nu considera respectiva definitie ca fiind potrivita genului de muzica pe care il interpreteaza. Proiectul  Bajofondo Tango Club prinde contur la inceputul anilor 2000 din inititativa lui Gustavo Santaolalla (castigator a doua Oscaruri pentru muzica din Babel si Brokebackmountain) si a lui Juan Campodónico, a caror idee era aceea a reunirii unui grup de artisiti argentinieni si uruguaieni cu scopul de a crea „muzica actuala din Rio de la Plata” (Rio de la Plata este denumirea fluviului si a estuarului ce despart Argentina de Uruguai, cele doua capitale – Buenos Aires si Montevideo - fiind situate de o parte si de alta a estuarului, pe coastele acestuia traind cea mai mare parte a locuitorilor celor doua tari).

Bajofondo

Bajofondo Tango Club a reprezentat, la inceput, o alianta a producatorilor, muzicienilor si cantaretilor care a prins contur in studioul de inregistrare si a dus la realizarea unui prim album muzical. Odata cu trecerea timpului si dupa multiple turnee, colectivul ce reunea artisti cu cariere individuale remarcabile, se transforma intr-o adevarata formatie ale carei interpretari live devin evenimente de senzatie oriunde in lume s-ar desfasura. Iar pe masura ce muzica creata de Bajofondo creste in valoare, tot asa evolueaza si se extinde „denominarea” termenului de „electronica tango” considerat din ce in ce mai nepotrivit pentru stilul promovat de Bajofondo.
Initiatorul Gustavo Santaolalla spune si de ce: „nu ne place eticheta de „electronica tango” intrucat suntem de parere ca ceea ce facem nu este nici muzica electronica si nici tango. Noi cream muzica din Rio de la Plata si, cand ai de gand sa creezi  muzica care sa reprezinte atat Buenos Aires cat si Montevideo, atunci este obligatoriu ca tangoul, murga, milonga si candobe sa fie prezente intrucat fac parte din harta genetica a acestui colt de lume. Insa, cei 40 de ani de istorie a rock-ului, hip hop-ului si muzicii electronice argentiniene si uruguaiene au dus la adaugarea si a acestor genuri pe harta si in istoria acestui loc”.
Bajofondo reprezinta un colectiv in cadrul caruia membrii sunt liberi sa realizeze creatii proprii, astfel ca, Luciano Supervielle – cel mai tanar membru al formatiei – lanseaza in 2004 un album solo. Albumul ii poarta numele – Superville – si este prezentat sub sigla Bajofondo Tango Club, castigand premii foarte importante (la fel ca si primul album lansat de Bajofondo). Din album face parte si piesa muzicala Leonel El Feo.
Luciano Supervielle se naste in Franta si, dupa ce traieste in Mexic , va locui simultan in Spania, tara natala (Franta) si Uruguai, artistul ramanand insa, fara urma de tagada, influentat de mostenirea artistica si culturala din Rio de la Plata.

bajofondo argentina uruguay

Artistul combina in creatia sa un stil influentat atat de hip hop cat si de tango, rock sau muzica uruguaiana, la care adauga un alt mix: maestria sa la claviatura si platane si talentul de orchestrator. Supervielle creeaza astfel un concept artisitc propriu „topind” mostenirea sa cultural muzicala pentru a o transforma intr-un limbaj muzical universal, accesibil, diferit de „sound-urile” clasice ale Rio De La Plata – tango, milonga si candombe.
Isi incepe cariera in Uruguai in cadrul trupei hip hop Platano Macho devenind mai tarziu component al formatiei compozitorului uruguaian Jorge Dexler, artist care locuia in Spania, fiind atat clapist cat si scratcher si aranjor. Este cel mai tanar component al Bajofondo, descoperind aici platforma ideala pentru a-si explora si imbogati atat creativitatea cat si identitatea sa artistica.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu